Ads Top

Naracards Seoul Set

Pengalaman bercuti di Seoul Korea Selatan musim bunga- 9 tips umum bahagian 2



 7.  Tempat penginapan

Seeloknya cari tempat penginapan yang strategik. 
Tak kisahlah guest house ke , hostel atau hotel sekalipun (jika mampu), 
pilih yang strategik. 

Strategik ni maksudnya  senang access dengan stesyen pengangkutan awam,
dekat dengan restoran/ kedai makan dan berdekatan dengan kedai-kedai convenience store,
selain keselamatan dan keselesaan.


Macam kami haritu, menginap di guest house 2 C House Hotel yang terletak di Wangsimni. 

Memang puas hati la sebab strategik dan guest house ni jugak selesa. 

Dekat dengan  KTX (keretapi laju)- senang nak pergi Pulau Nami,
dekat dengan metro station (subway), dekat dengan shopping mall, 
dekat dengan convenience store dan dekat dengan bus stop (senang nak pergi airport Incheon).

Saya akan buat entry khas tentang guest house ni ya.


8. Makanan

Tentang makanan, ada banyak restoran halal di Itaewon.

Selain tu boleh juga anda bawak siap-siap makanan dari Malaysia,
contohnya produk Brahim yang boleh dimakan terus.

Cuma mungkin kena panaskan dengan microwave.

Di kebanyakan guest house di Seoul, mereka juga menyediakan microwave untuk kegunaan tetamu mereka.

Boleh beli nasi segera yang hanya perlu dipanaskan dengan microwave.

Ada banyak dijual di convenience store.


pengalaman bercuti di korea musim bunga
nasi segera dan kari Brahim. Sedap!



Tips beli roti

Ada tips yang dikongsikan oleh rakan kepada adik saya yang belajar di Seoul. 

Kena hati-hati dengan makanan yang dijual di sini.

Mungkin nampak halal, tapi kita tak tahu ingredients sebenar dalam makanan tu. 

Contohnya kalau produk bakery, boleh beli roti putih sahaja. 

Yang lain-lain macam puff pastry ke, roti berinti ke, kek dan lain-lain lebih baik elakkan. 
Kecuali diyakini produk tu buatan muslim.  

Kalau street food, kalau kuih-kuih manis tu Insya Allah boleh dimakan kalau tak bercampur atau dijual bersama  dengan makanan lain yang diragui. 

Ada banyak artikel yang  menulis tentang panduan mencari makanan halal di Korea.


pengalaman bercuti di korea musim bunga
roti yang kami makan setiap hari

Kalau dah teringin sangat, minta tolong pada student Malaysia. 

Bolehlah diorang tolong tanyakan pada pekerja kedai tu ingredients dalam makanan yang anda teringin sangat-sangat nak makan tu.


9. Pengangkutan

Pengangkutan di Seoul sangat mudah.
Hampir keseluruhan Seoul anda boleh access dengan subway. 

Senang sangat. Nak naik subway ni, beli kad T-Money dengan harga 1000 won, bersamaan dengan RM10. 

Naik subway atau bas hanya guna T- money. T- money ni macam kad TnGo.

Bila dah habis, boleh top up semula nilai dia.

Dan andaikata ada lebihan bila nak dekat balik Malaysia nanti, boleh refund balik duit.
Dia akan tukarkan kad tu dengan cash tu. Haa kan senang hidup.

Tak payah pikir berapa kos nak pergi mana-mana, tak payah susah-susah beratur kat kaunter tiket.

Oklah rasanya setakat ni saja tips dari  saya. Nanti kalau ada tips lagi saya akan share dalam entry-entry akan datang.




Entry lain berkaitan travelog ke Korea Selatan >>>Travelog Korea Selatan<<<



===================

Anda merancang untuk bercuti di Korea Selatan?

Saya ada cadangan cara yang boleh bantu anda travel sendiri ke Korea Selatan dengan lebih mudah dan jimat.

Ia merupakan kad panduan yang berkonsepkan seperti bussiness cards yang mempunyai informasi tempat-tempat menarik di Seoul , Busan dan Jeju.

Contoh kalau anda nak ke Cheonggye Plaza dengan menaiki subway (rujuk gambarajah di bawah), di dalam kad ada tertulis Subway Line 5 yang anda perlu naik dan berhenti di stesyen Gwanghamun exit 5.




contoh lain..

Katakan anda nak N Seoul Tower dengan menaiki teksi, tunjuk saja alamat yang tertera dalam kad ini kepada pemandu teksi. Nombor telefon juga boleh digunakan. Nombor telefon boleh digunakan sama ada naik teksi ataupun jika anda memandu sendiri. Masukkan maklumat nombor telefon dan alamat di GPS.


Ataupun, anda juga boleh memberitahu maklumat ini pada orang awam yang lalu lalang sekiranya perlukan bantuan mereka.


Jika nak naik subway pulak, untuk ke Seoul Tower anda naik subway line 4 dan berhenti di stesyen Hoehyeon, terus ikut exit 1 dan berjalan kaki ke Namsan Cable Car.









Stesyen subway ada banyak exit. Kalau tak hati-hati, kita boleh tersesat.


Naracards memang memudahkan anda, sebab tak payah rujuk di map besar di stesyen subway!

Hanya rujuk kad yang ada di tangan anda saja.


Klik gambar di bawah untuk maklumat lanjut: 



Naracards Seoul Set









Naracards Seoul Set

No comments:

Powered by Blogger.