5 cara aku buat bila rasa terlalu sejuk semasa di Osaka

by - 17:00:00

Apa aku buat bila terasa terlalu sejuk semasa di Osaka

Semasa trip kami ke Osaka bulan November lepas, waktu itu sepatutnya musim luruh. Memang musim luruh pun tapi tak disangka-sangka cuaca waktu itu adalah cuaca seperti musim sejuk. Memang dah masuk news pun waktu tu yang mengatakan cuaca di Jepun akan jatuh mendadak dan suhunya sama sejuk seperti winter. Dahlah Osaka tidak terlalu jauh dengan laut dan ada lokasi yang kami pergi memang terletak di tepi laut iaitu di Osaka Bay. Dengan angin dia lagi tu, fuhh memang mencucuk-cucuk tulanglah. Aku tengok suhu paling tinggi waktu pun 6 darjah celcius. Malam boleh jatuh sehingga -1 darjah celcius.  Biasanya musim luruh suhu atas dari 10 darjah celcius.

Dan yang aku paling tak tahan sekali semasa di Shinsaibashi dan Dotonbori waktu malam. Tapi adik ipar aku yang pernah pergi Tokyo bulan Januari tahun 2016 cakap, ni tak sejuk sangat ni. Masa dia pergi Tokyo terlalu sejuk tak tahu nak cakap macam mana.

Dari pengamatan dan pembacaan aku, selalunya kalau cuaca terlalu sejuk, maknanya tempat tu akan hujan esoknya, ataupun turun salji esoknya. Cuaca tak terlalu sejuk bila hujan dan salji dah turun, Masa aku pergi Seoul dulupun macamtu,. Kalau sejuk sangat tu tengoklah dalam beberapa jam lagi atau keesokan hari, mesti akan hujan.  Memang betul jangkaan aku.

Apa yang aku buat bila rasa sejuk sangat?

1. Pakai heat pad

Heat pas ni aku beli di Daiso. Harga tak sampai 200 yen untuk satu pack. Tips pakai heat pad ni, boleh letak dalam poket dan lekatkan dalam pakaian korang. Walaupun tidaklah membantu sepenuhnya, sekurang-kurangnya kalau tangan korang rasa sejuk yang amat, masukkan dalam poket yang ada heat pad tu.



heat patch


2. Pakai sarung tangan

Boleh dikatakan aku banyak pakai sarung tangan sebab tak tahan sejuk. Boleh cari sarung tangan jenis wool dan yang boleh dipakai semasa guna handphone




3. Beli air tin panas di vending machine
Waktu musim sejuk, ada air tin yang dijual panas-panas. Aku beli untuk minum dan genggam bagi kurangkan sejuk pada tangan. Vending machine mereka unik. Kalau musim panas, air tin yang keluar air sejuk. kalau musim sejuk, yang keluar air panas. Ada juga air sejuk, macam air mineral LOHAS. Tentang air tin yang selamat diminum oleh muslim, korang boleh dapatkan maklumat di website Halal in Japan.

4. Pakai banyak lapis

Aku  pakai 3-4 lapis pakaian. Pakaian aku semua jenis t-shirt supaya dapat memerangkap haba badan. Kalau korang pakai sekali dengan heat tech atau long john pun boleh. Lagi terbaik. Insya ALLAH sedikit sebanyak dapat membantu mengekalkan kehangatan badan. Stokin kaki jangan lupa. Muffler pun boleh pakai. 

5. Sapu minyak dan krim penghangat badan

Ni aku buat bila anak aku komplen sejuk sangat. Aku sapukan krim herba tropika pada dada dan perut dia. Untuk anak saudara aku, mak mereka sapukan minyak telon. Untuk korang yang bawa anak kecil masa musim sejuk, eloklah bawa krim-krim dan minyak yang boleh membantu menghangatkan badan.

Untuk mendapatkan krim herba tropika secara online, anda boleh dapatkan di sini Baby Dash - Krim herba Tropika


You May Also Like

0 Komen