5 cara aku buat bila rasa terlalu sejuk semasa di Osaka

Apa aku buat bila terasa terlalu sejuk semasa di Osaka

Semasa trip kami ke Osaka bulan November lepas,

waktu itu sepatutnya musim luruh.

Memang musim luruh pun tapi tak disangka-sangka cuaca waktu itu
adalah cuaca seperti musim sejuk.

Memang dah masuk news pun waktu tu yang mengatakan
cuaca di Jepun akan jatuh mendadak dan suhunya sama sejuk seperti winter.

Dahlah Osaka tidak terlalu jauh dengan laut dan ada lokasi yang kami pergi memang terletak di tepi laut iaitu di Osaka Bay.

Dengan angin dia lagi tu, fuhh memang mencucuk-cucuk tulanglah.

Aku tengok suhu paling tinggi waktu pun 6 darjah celcius.

Malam boleh jatuh sehingga -1 darjah celcius.

Biasanya musim luruh suhu atas dari 10 darjah celcius.


Dan yang aku paling tak tahan sekali
semasa di Shinsaibashi dan Dotonbori waktu malam.


Tapi adik ipar aku yang pernah pergi Tokyo bulan Januari tahun 2016 cakap,
ni tak sejuk sangat ni.


Masa dia pergi Tokyo terlalu sejuk tak tahu nak cakap macam mana.


Dari pengamatan dan pembacaan aku,
selalunya kalau cuaca terlalu sejuk,
maknanya tempat tu akan hujan esoknya, ataupun turun salji esoknya.


Cuaca tak terlalu sejuk bila hujan dan salji dah turun,

Masa aku pergi Seoul dulupun macamtu.

Kalau sejuk sangat tu tengoklah dalam beberapa jam lagi
atau keesokan hari, mesti akan hujan.

Memang betul jangkaan aku.



Apa yang aku buat bila rasa sejuk sangat?

1. Pakai heat pad

Heat pas ni aku beli di Daiso.

Harga tak sampai 200 yen untuk satu pack.


Tips pakai heat pad ni, boleh letak dalam poket

dan lekatkan dalam pakaian korang.



Walaupun tidaklah membantu sepenuhnya,

sekurang-kurangnya kalau tangan korang rasa sejuk yang amat
,
masukkan dalam poket yang ada heat pad tu.



tips cuaca sejuk di osaka
heat patch



2. Pakai sarung tangan

Boleh dikatakan aku banyak pakai sarung tangan
sebab tak tahan sejuk.

Boleh cari sarung tangan jenis wool dan yang boleh dipakai semasa guna handphone




3. Beli air tin panas di vending machine

Waktu musim sejuk, ada air tin yang dijual panas-panas.
Aku beli untuk minum dan genggam bagi kurangkan sejuk pada tangan.

Vending machine mereka unik.

Kalau musim panas, air tin yang keluar air sejuk.
kalau musim sejuk, yang keluar air panas.

Ada juga air sejuk, macam air mineral LOHAS.

Tentang air tin yang selamat diminum oleh muslim,

korang boleh dapatkan maklumat di website Halal in Japan.


4. Pakai banyak lapis

Aku  pakai 3-4 lapis pakaian.

Pakaian aku semua jenis t-shirt supaya dapat memerangkap haba badan.

Kalau korang pakai sekali dengan heat tech atau long john pun boleh.

Lagi terbaik.

Insya ALLAH sedikit sebanyak dapat membantu mengekalkan kehangatan badan.

Stokin kaki jangan lupa.

Muffler pun boleh pakai.


5. Sapu minyak dan krim penghangat badan

Ni aku buat bila anak aku komplen sejuk sangat.

Aku sapukan krim herba tropika pada dada dan perut dia.

Untuk anak saudara aku, mak mereka sapukan minyak telon.

Untuk korang yang bawa anak kecil masa musim sejuk,

eloklah bawa krim-krim dan minyak yang boleh membantu menghangatkan badan.


===================



Anda merancang untuk bercuti di Osaka?

Saya ada cadangan cara yang boleh bantu anda travel sendiri ke Osaka dengan lebih mudah dan jimat.

Ia merupakan kad panduan yang berkonsepkan seperti bussiness cards yang mempunyai informasi tempat-tempat menarik di Osaka berserta maklumat lain seperti cara menaiki train ke destinasi tarikan pelancong, alamat dan nombor telefon lokasi yang boleh dimasukkan dalam GPS.


Contoh kalau anda nak ke Shinsaibashi dengan menaiki train (rujuk gambarajah di bawah), di dalam kad ada tertulis  Midosuji Line, train M19  yang anda perlu naik dan berhenti di Shinsaibashi Station.

Di dalam kad juga ada maklumat seperti alamat Shinsaibashi berserta nombor telefon. Ini memudahkan anda sekiranya nak pergi ke Shinsaibashi dengan menaiki teksi, hanya tunjukkan saja maklumat tersebut kepada pemandu teksi.

Maklumat tersebut juga dapat membantu anda sekiranya ingin bertanya kepada orang tempatan.




Contoh lain (rujuk gambarajah di bawah), katakan anda nak ke Tennoji Park dengan menaiki train.

Ada dua pilihan, sama ada menggunakan Midosuji Line atau Tannimachi Line. 

Di dalam kad panduan Naracards Osaka ini ada tertulis Midosuji Line untuk ke Tennoji Station ialah simbol M23, kalau naik Tannimachi Line simbol untuk Tennoji Station ialah T27.







Jika berminat, boleh klik link di bawah untuk maklumat lanjut






No comments:

Powered by Blogger.