Ads Top

Naracards Seoul Set

Penutup pembentung bawah tanah di Jepun yang unik dan kreatif

Bangsa Jepun adalah bangsa yang unik.

Mereka selalu menghasilkan sesuatu rekaan yang pelik, luar dari kebiasaan tapi menarik.

Contohnya penutup pembentung bawah tanah.

Nampak macam remeh je kan, "alah penutup pembentung bawah tanah je pun''
yang kita duk pijak selalu tu, atau bahasa lainnya, penutup lubang kumbahan kita cakap.



Tapi bangsa Jepun boleh hasilkan sesuatu yang "think out of the box".

Kalau di tempat kita sendiri, kita pijak hari-hari tapi tak hingin pun nak pandang, kahkahkah.

Tapi di Jepun orang boleh berhenti sekejap, pandang bawah dan ambil gambar.

Penutup pembentung bawah tanah di Jepun ada yang berwarna warni
dan ada yang tidak berwarna.

Di Osaka  kami juga kerap menjumpai penutup pembentung bawah tanah.

Dan imej yang yang terlihat di atas penutup pembentung tersebut
biasanya ada simbolik dengan lokasi atau destinasi yang kami pergi
contohnya ada penutup pembentungan bawah tanah yang berimejkan Osaka Castle.

Ada juga penutup yang bermotifkan haiwan, tumbuh-tumbuhan dan bunga-bungaan juga.

Dan macam-macam lagi imej atau motif yang akan kita jumpa.





Sedikit maklumat yang saya perolehi dari carian saya di google,

di Jepun mereka juga ada persatuan iaitu Society of Manhole Covers.

Penutup saliran bawah tanah yang unik dan kreatif ini bukan saja dibuat untuk suka-suka.

Mereka ada tujuan dan fungsinya tersendiri. 




Di bawah ini pulak gambar-gambar yang saya jumpa di Pixabay.

Gambar-gambar di bawah bertaraf CC0 maknanya boleh diambil dan digunapakai semula dan tidak perlu dikeditkan (tiada copyright reserved).

Jadi saya kongsikan gambar-gambar di bawah untuk anda lihat.

Tq Pixabay dan tuan punya gambar!









Kreatif dan unik.

Rugi betul saya tak ambik gambar penutup pembentung bawah tanah ni banyak-banyak,

sebab ada macam-macam imej lagi yang saya jumpa.

Insha ALLAH kalau pergi Jepun sekali lagi boleh ambik dan masukkan dalam blog.

Wallahua'lam. 

===========================

Anda sedang merancang bercuti ke Osaka secara sendiri?

Memperkenalkan Naracards Osaka yang boleh membantu anda

bercuti ke Osaka secara sendiri dengan lebih mudah dan jimat





Klik link di bawah untuk maklumat lanjut




No comments:

Powered by Blogger.